ANASAYFA

21 Ağustos 2024 Çarşamba

Kaçırdıklarımız - Adam Phillips


 Merhaba arkadaşlar,


Biri maç izlerken bende bilgisayarı açtım. 

Bir yerden başlayalım o zaman 

Arka kapak yazısına hayran kaldım.

Aslında konusu çok basit sahip olduklarının dışındakilerle çok meşgul olmaktan, kendi hayatını yaşayamama durumuna gelmek. Ya öyle olsaydı daha mı güzel olurdu? Paranoyasına hapsolmak gibi. 

📌''Deneyimlediklerimizden ziyade deneyimlemediklerimiz hakkında bilgi sahibi olduğumuzu düşünerek yaşıyoruz''s101

Bu satırları not almışım kitaptan okuyunca tekrardan işte bu dedim. Yazar sürekli bize bunu açıklamaya çalışıyor. İnsan sürekli neden her şeyi deneyimlemiş gibi davranır ki ? 

ve bu emin olma hali nereden geliyor? Nasıl deneyimlemediğin bir şeyin seni aslında mutlu edeceğini sanabilirsin? Ya da aklını neden sürekli kurcalar ki?

Maalesef yazar şu cümlelerle sorularıma cevap da vermiş sayılıyor

'' Yaşayarak öğrendiğimiz şey, deneyimlerin içtenlikle sarıldığımız (kendimize ve başkalarına dair ) inançlarımızı sürekli bizden çekip aldığıdır.'' s133 

her seferinde bir şey yaşarız ve umduğumuzun hep tersi çıkar. Aslında bu günümüz sosyalmedya durumu da olabilir çok beğendiğimiz insanların iç parçalayıcı durumları çıkabiliyor. 

Deneyimlerimizden ders çıkarsak deneyimlemediklerimize kesinlikle gıptayla bakmazdık onunda aslında bir başka yüzü daha olabileceğini aklımıza getirirdik.

📌''İstediğim her şey olamam ama kendim hakkında bilmediğim pek çok şey vardır.''s149

Ben bir çok şeyi yapamam zannediyordum. ama sadece zannediyormuşum geçmişe dönüp kendimle konuşsam güleceğimiz çok şey olurdu. Belki bir 10 yıl sonrada kendi hakkımda bilmediğim bir sürü şey daha ortaya çıkar .

Kitap o kadar güzel konulara değiniyor ki buraya yaz yaz bitmez okumanızı tavsiye ederim. not aldığım bütün alıntıları aşağıya ekliyorum 💗

''Ne istemediğini bilmek ne istediğini bilmek anlamına gelmez.''s99

''Önümüze bakabilmek için neyi ardımızda bıraktığımızı düşünmemiz gerekir.''s101

''İnsanların yaşadıkları deneyimleri anlatırken yaşayamadıkları şeyler hakkında bu denli otoriter,tutkulu ve kendinden emin bir tavırla konuşmaları bana çarpıcı geliyor.''s101

''Yazmak bir terapi çeşididir;  bazen yazmayan,beste veya resim yapmayan insanların,insanlık durumunun özündeki delilik, melankoli, korku ve panikten nasıl kaçabildiklerini aklım almıyor.s109(Greene Kaçış Yolları)

''İnsanın yiyeceğe ve derin bir uykuya olduğu kadar kaçışa da ihtiyacı vardır.''s109(Auden)

''Hayat dediğin ne ki: yürüyen bir gölge, zavallı bir aktör bu sahnede: bir saat boy gösterip,boyun kırıp gidecek!Bir daha asla duyulmayacak sesi. Bir aptalın anlattığı bir masal bu: Kuru gürültüler, deli saçmalarıyla dolu Hiçbir şey ifade etmiyor.''s149(Macbeth Shakespeare)

💥''Ve artık delilik üzerine konuşmak oldukça güç çünkü kapitalist tıp , tanıların farklılaştırılmasına yani ilaç pazarı yaratılmasına dayanıyor ve çünkü akıl hastalıkları denilen dalda tanı koymak-bütünüyle haince olmasa da pek çok sebepten ötürü kelimenin iki anlamıyla da eskisinden katbekat daha sofistike bir halde. Bu dalda on dakikadan fazla görev yapmış herkes modanın ve tanıların ne kadar çabuk değiştiğini bilir. Çocuk psikiyatrisi olarak çalışmaya başladığım dönemde uzun seneler boyunca pek çok çocuğa DEB(dikkat eksikliği bozukluğu) teşhisi konulup o yönde bazen ilaç vasıtasıyla tedavi uygulanmıştı. Fakat bu akım çabuk geçti;anlaşılan şimdiler de herkes bipolar.''s 151

''Ne de olsa ne kadar az konuşulursa mesele o kadar çabuk çözülür. İlaçlarla uyuşturulmak birilerinin sizi her zaman duymaması anlamına gelir; konu delilik olduğunda tiyatro ilaç kültürüne karşı en iyi panzehir olmuştur. Tiyatro her daim psikiyatri karşıtı hareketin başını çekmiştir.''s152


Kucak dolusu sevgiler💕






1 yorum: