ANASAYFA

30 Ağustos 2023 Çarşamba

Reşat Nuri Güntekin - Damga


 Merhabalar sevgili arkadaşlar,

Reşat N.G.' nin kitaplarıyla serüvenim yeni başladı sayılır. Kütüphane de birçok kitabı bulunduğu için yavaş yavaş tamamlamayı düşünüyorum. Bu aralar kitap almaktan çok kütüphaneden yararlanmayı daha faydalı bulur oldum. Tabii ki olmayan eserlerini almayı planlıyorum. Başta Yaprak Dökümü kitabını :) dizisinin etkisi büyük :)


Ana karakterimiz İffet bey bir vezir oğlu. Meşrutiyet dönemiyle hayatı bambaşka bir hal alıyor kendisi de hürriyetçi bir kişiliğe sahipken hayat ona sevdikleriyle hep bir ders sunuyor. 

'Benim kendimden başka kimseden şikayetim  yok ' s123

bu alıntı en sevdiğim alıntı oldu. Bazı insanlar çok vericidir. Hep kendilerinden ödün verirler. Kendilerinden çabuk vazgeçerler... Bunun kolay bir şey olduğunu sanırlar başta ama sonra anlamaya başlarlar vefasızlıkları,kötülükleri,bencillikleri gördükçe... İffet çok genç yaşta fazlasıyla kendisinden geçti. Her konu da gurur yapıp kendini geri çekti. Veya olmayacak şeyleri göze aldı gençliğin verdiği cesaretle... Buna bir masal bile yardımcı oldu kişiliğiniz de buna yatkınsa son kaçınılmaz oluyor. 


'Ben galiba başkalarının kamburu ile teselli bulan kambura benzeyeceğim' s93

Fazlasıyla ders çıkarılacak bir hayata karışıyor İffet... Aldığımız hiçbir kararı hafife almamak gerek sonuçları bizi fazlasıyla yaralayabilir. Hayatta bazı şeyler bence bir manevi yara oluşturuyor. O yara bazı insanlar için hafif olabilir ama bazı insanlar kendine bunu konduramaz yara küçülmez gittikçe büyür içimizde taa ki bizi tamammen yok edene kadar her şeyi o yaraya bağlarız.  Dikkat etmek lazım o yüzden bazen 'Ben' diyebilmeli . 

Okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. 


'Bir şeyin şüyuu vukuundan beterdir ' s189 (Bir şeyin dedikodusunun yapılması gerçekleşmesinden beterdir)


'Hayatımı bir vehme(yanılgı)kurban etmişim' s 189


'İnsan için her şeyi söylerler... Ne çıkar ... Elverir ki vicdanı temiz olsun...'s34


'İffet herkese bilmediği,hatta bildiği şeyleri sorarlar... Nitekim bana da soruyorlar;'bilmiyorum'diye cevap veriyorum anladın mı?'s34


Kitapla kalın 💕


2 yorum:

  1. Reşat Nuri çok sevdiğim yazarlardan. Bu kitabı okumuştum. Tekrar karşılaşmak hoşuma gitti.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde sevdiklerim arasına girdi :) sevilmeyecek gibi değil (: hatırlamanıza sevindim:)

      Sil